30 Rekaan Tangga Rumah Moden Yang Sangat Unik Dan Kreatif

Tangga merupakan salah satu elemen bangunan yang penting untuk menghubungkan antara satu tingkat ke tingkat atas yang seterusnya, jika bangunan tersebut dibina melebihi satu tingkat.






Jika anda tidak ingin memasang tangga sekalipun, terdapat juga alternatif lain seperti lif contohnya, namun pemasangan tangga masih merupakan kaedah yang murah dan mudah.

Seiring dengan perkembangan dan improvisasi dalam bidang architecture dan interior design, semakin banyak rekaan tangga yang dibina dengan rekaan yang inovatif dan kreatif mengikut kesusaian dan keperluan bangunan yang dibina.

Terdapat pelbagai jenis rekaan dan bentuk tangga seperti tangga lurus, tangga berbentuk 'L', tangga berbentuk 'U', tangga lingkaran dan sebagainya yang direka mengikut kreativiti pereka selain haruslah mengikut panduan yang telah ditetapkan di dalam building regulations terutamanya tangga bagi kegunaan awam.

Namun tangga bagi rumah persendirian terutama rumah moden contohnya lebih bebas dalam memilih kreativiti kerana ianya direka mengikut kehendak dan kesesuaian tuan rumah berbanding bagi bangunan awam yang rekaannya perlu mengikut keselesaan orang ramai.

Jadi disebabkan itu di sini ditampilkan 30 rekaan tangga rumah moden yang unik dan kreatif untuk dijadikan inspirasi. Mana tahu kalau ada yang nanti beli rumah dan inginkan rekaan tangga yang kreatif dan tersendiri. Enjoy!

note: gambar-gambar di bawah dinamakan mengikut nama designer masing-masing

1. Manuel Maia Gomes
tangga-dengan-rak-buku
 2. Ecole
tangga-rekaan-minimalis
 3. Guido Ciompi
tangga-terapung
 4. A-cero
tangga-terapung
 5. Alex Michaelis
tangga-gelongsor
 6. Alvaro Leite Siza
tangga-kayu-moden
 7. Ong & Ong
tangga-tergantung
 8. HSH Architects
tangga-reben
 9. Cast
rekaan-tangga-moden
 10. Levitate Architects
tangga-rak-buku
tangga-tempat-simpan-buku
 11. 14 Ora Italiana
tangga-warna-warni
 12. Maxwan Architects + Urbanists 
rekaan-tangga-kayu-kreatif
 13. nC2 Architecture 
tangga-unik
 14. Bell Phillips Architects 
tangga-complex-geometry
 15. Atelier SAD
tangga-dibina-dengan-rak-buku
 16. Linea Studio
tangga-di-atas-rak-simpan-barang
 17. Rowin Petersma
tangga-jaring-besi
 18. Faro Architecten 
tangga-kayu-rumah-moden
 19. Keiji Ashizawa 
tangga-lingkaran-moden
 20. Ab Rogers Design
tangga-warna-pelangi
 21. Chae-Pereira Architects 
tangga-moden-terapung
 22. Charlie Diaz
tangga-kreatif-rumah-moden
 23. Paul Rudolph
tangga-moden-rumah-mewah
 24. Studioata 
tangga-terapung-rumah-moden
 25. Alphaville Architects 
tangga-moden-bentuk-kreatif
 26. Castroferro Arquitectos
tangga-batu-dan-kayu
 27. MO Architekten 
tangga-konkrit-moden
 28. Do Ho Suh
rekaan-tangga-unik
 29. Atmos Studio
trippy-stairs
 30. YTL Design Group
tangga-kayu-lingkaran
Sumber dari Design Milk dan The Most 10

Artikel Berkaitan:

Comment With:
OR
The Choice is Yours!

4 comments:

  1. fungsi tangga itu untuk naik atas..tp kalo kreatif sgt smpai bahaya dn susah naik ape yg best?haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, kalau kreatif sangat sampai menyusahkan pun tak boleh jugak.

      Delete
  2. Mmg stylo la bro....aku suka tangga yg ada luncur sekali tu, klau dpt kat anak2 aku....seharian dok main luncur2 pun x pe...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, itulah. kreatif juga buat luncur kat tepi tangga. so tak payahlah anak-anak pg playground, main kat dalam rumah je.

      Delete